فهرست مطالب

سالمندشناسی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 25، تابستان 1401)

نشریه سالمندشناسی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 25، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی جعفریان یزدی، فاطمه پاشائی ثابت، پویا فرخ نژاد افشار* صفحات 1-8
    مقدمه

    یکی از این پیامدهای مورد انتظار سالمندی جمعیت، افزایش شیوع آسیب پذیری است. عوامل مختلفی بر کیفیت زندگی می تواند تاثیر بگذارند و احتمالا آسیب پذیری یکی از آنان است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط آسیب پذیری و کیفیت زندگی در  سالمندان بستری در بیمارستان انجام شد.

    روش

    این یک مطالعه نوع توصیفی از نوع مقطعی است که بر روی 120 نفر از سالمندان بستری در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران که به روش در دسترس وارد مطالعه شدند، انجام شد. داده های از طریق پرسشنامه شاخص آسیب پذیری تیلبرگ (Tilburg Frailty Index) و پرسشنامه کیفیت زندگی 12 سوالی (SF-12) جمع آوری شد. داده ها با آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس، ضریب همبستگی پیرسون با استفاده از SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    2/64 درصد سالمندان مرد بودند. میانگین سنی سالمندان شرکت کننده در مطالعه 11/8 ± 3/68 بود. 5/62 درصد نمونه های پژوهش، آسیب پذیر بودند. کیفیت زندگی با آسیب پذیری همبستگی منفی و معنی دار آماری داشت
    001/0 >P، 72/0- r:).

    نتیجه گیری

    براساس یافته ها، اکثر سالمندان مطالعه آسیب پذیر بودند. آسیب پذیری با کیفیت زندگی ارتباط معکوس داشت بدین معنا که با افزایش آسیب پذیری، کیفیت زندگی افت می کند و  لذا بررسی و سعی در جهت رفع آن می تواند، کیفیت زندگی سالمندان را ارتقا دهد.

    کلیدواژگان: سالمند، کیفیت زندگی، آسیب پذیری
  • بهاره پایور، مصطفی معتمدی هروی، مهرداد روحانی نسب، محمد سیاوشی* صفحات 9-19
    مقدمه

    مصرف خودسرانه دارو یکی از مشکلات مهم بهداشتی جوامع است و خطرات آن به مراتب در سالمندان بیشتر است. این مطالعه با هدف تعیین شیوع خوددرمانی و عوامل مرتبط با آن در سالمندان شهر قوچان در سال 1398 انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع مقطعی است که نمونه های آن را 570 نفر از سالمندان شهر قوچان تشکیل دادند. نمونه گیری به روش خوشه ای تصادفی انجام شد. داده های پژوهش به وسیله پرسشنامه پژوهشگر ساخته جمع آوری شد. اطلاعات توسط اس پی اس اس نسخه 19 و آزمون های t مستقل و ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین سن سالمندان مورد بررسی 1/8±1/69 سال بود. شیوع خوددرمانی دربین سالمندان 4/94 درصد بود. بین متغیر جنس، سطح تحصیلات و شغل و مصرف خودسرانه دارو رابطه معناداری دیده شد (001/0P<). عواملی همچون گرانی ویزیت پزشکان و داروها، اعتقاد به مهم نبودن بیماری، رضایت از خوددرمانی های قبلی، اعتقاد به بی خطر بودن داروهای گیاهی و درمانهای سنتی از جمله عوامل اثرگذار برخوددرمانی بود.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که خوددرمانی در بین سالمندان ایران شیوع بالای داردو ارایه آگاهی در جهت خطرات خوددرمانی امری ضروری بنظر می رسد.

    کلیدواژگان: خوددرمانی، سالمندان، شیوع، ایران
  • جواد وکیلی، رامین امیرساسان، کاوه بتوراک* صفحات 20-32
    هدف

    کمبود ویتامین D و اختلال در نیمرخ لیپیدی از عوامل خطر در دوران سالمندی محسوب می شود و تمرینات ورزشی به عنوان یک روش تعدیل این وضعیت پیشنهاد شده است. از اینرو،  هدف از تحقیق حاضر تعیین تاثیر هشت هفته تمرینات تناوبی شدید (HIIT) بر سطوح سرمی ویتامین D و نیمرخ لیپیدی مردان سالمند بود.

    روش کار

    تعداد 20 نفر مرد سالمند (دامنه سنی 75-60 سال) به صورت تصادفی در دو گروه HIIT و کنترل قرار گرفتند. برنامه HIIT به مدت هشت هفته و سه روز در هفته انجام شد. برنامه HIIT به مدت هشت هفته و سه روز در هفته انجام شد. برنامه HIIT سه روز در هفته و با میانگین زمانی 40 تا 60 دقیقه و هر فعالیت ورزشی با نسبت زمانی 1 به 2 و مدت زمان هر فعالیت در 4 هفته اول فعالیت 30 ثانیه با شدت بیش از 75 درصد ضربان قلب ذخیره بود و از هفته پنجم و ششم به 45 ثانیه و در هفته های هفتم و هشتم به 60 ثانیه رسید. نمونه های خونی 48 ساعت قبل اولین جلسه و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی از آزمودنی ها گرفته شد. از آزمون t همبسته و تحلیل کواریانس برای مقایسه درون گروهی و بین گروهی نتایج تحقیق استفاده گردید. همه آنالیزهای آماری بوسیله نرم افزار SPSS نسخه 24 در سطح معنی داری 05/0 انجام شد.

    یافته ها

    سطوح ویتامین D (06/3±88/21قبل ازتمرینات به 34/3±1/25 بعد از تمرینات، 000/0P=) و HDL (9/8±6/53 قبل از تمرینات، 01/10±9/57 بعد از تمرینات،016/0 = P) در گروه HIIT افزایش معنی داری نسبت به گروه کنترل داشت (05/0≤P)، اما سطوح LDL (5/23±116 قبل از تمرینات، 8/16±6/101 بعد از تمرینات، 014/0 P=) و تری گلیسرید (6/29±162 قبل از تمرینات، 07/10±4/143 بعد از تمرینات، 000/0 =P) نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری داشت (05/0≤P).

    نتیجه گیری

    براساس یافته ها؛ جهت افزایش سطوح سرمی ویتامین D و  اصلاح و تعدیل نیمرخ لیپیدی ویتامین D سرمی در مردان سالمند استفاده از تمرینات تناوبی شدید(HIIT)  مفید می باشد.

    کلیدواژگان: سالمندی، تمرین تناوبی شدید، لیپیدها، ویتامین D
  • ساناز محمدی*، کیان نوروزی تبریزی، فرحناز محمدی شاهبلاغی، مهدی نوروزی صفحات 33-45
    مقدمه

    جراحی در سالمندان بسیار حساس بوده و مهمتر از خود جراحی، کیفیت بهبودی آن است که تعیین عوامل پیش بینی کننده ی آن در پرستاری سالمندی از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف از مطالعه ی حاضر تعیین وضعیت کیفیت بهبودی پس از جراحی و عوامل پیش بینی کننده آن در سالمندان تحت جراحی بیمارستان امام حسین (ع) تهران در سال 1400 است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه ی توصیفی- تحلیلی است که جامعه ی پژوهشی آن را سالمندان تحت جراحی بیمارستان امام حسین (ع) تهران در نیمه ی اول سال 1400 تشکیل دادند. 250 نفر از سالمندان واجد شرایط بعد از اعمال جراحی از طریق نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک سالمندان و پرسشنامه ی کیفیت بهبودی 40 سوالی QOR-40 استفاده شد. داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 20 و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی تحلیل شدند. 

    یافته ها

    بیشتر سالمندان شرکت کننده مرد، متاهل، بی سواد و با میانگین سنی 05/7 ± 94/67 سال بودند. 4/88 درصد سابقه ی بستری قبلی و 8/64 درصد نیز سابقه ی جراحی قبلی داشتند. 72 درصد حداقل یک بیماری زمینه ای داشتند که شایعترین بیماری نیز دیابت (36 درصد) بود. میانگین و انحراف معیار کل کیفیت بهبودی بیماران 1 39/104 (در حد متوسط) بود. از میان ابعاد نیز استقلال جسمی با کسب نمره 84/2 بالاترین و درد با کسب نمره 61/2 از 5 کمترین نمره را گرفتند. رگرسیون خطی چندگانه نشان داد که سن، تعداد جراحی، دلیریوم، وضعیت تاهل، وضعیت مسکن، وضعیت همزیستی، تحصیلات و نوع جراحی مهمترین عوامل موثر بر کیفیت بهبودی بعد از جراحی می باشند.

    بحث و نتیجه گیری

    توجه به کیفیت بهبودی پس از جراحی مخصوصا در سالمندان از اهمیت بالایی برخوردار است. حفظ و ارتقای وضعیت موجود در مطالعه ی حاضر با تمرکز و توجه به عوامل پیش بینی کننده ی بدست آمده می تواند کمک کننده و مفید باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت بهبودی، جراحی، سالمند
  • فریبا تابع بردبار*، فاطمه سادات شفیعی صفحات 46-54
    مقدمه

    اختلالات شناختی یکی از مشکلات رایج دوران سالمندی است،  از این روی پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر چند زبانگی بر عملکرد شناختی سالمندان انجام گرفته است.

    روش کار

     پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر زمانی گذشته نگر و به لحاظ شیوه ی گردآوری داده ها به طرح علی_مقایسه ای تعلق دارد که  به شیوه ی میدانی جمع آوری گردید. جامعه آماری را  کلیه سالمندان (تک زبانه و دو زبانه) ساکن در خانه های سالمندان تشکیل می دادند که از بین آن ها نمونه ای شامل 60 نفر سالمند در نظر گرفته شد. ابزارهای اندازه گیری پژوهش نیز پرسشنامه وضعیت روان شناختی آزمون MMSE و پرسشنامه آزمون فراخنای حافظه فعال (WM) با تست اعداد معکوس (DBT)  بودند که بین افراد توزیع گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش با توجه به سوالات و فرضیه ها از آ ماره های آمار توصیفی نظیر میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد حداقل و حداکثر استفاده شده است. در سطح استنباطی از آزمون تحلیل واریانس تک متغیره استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که بین عملکرد شناختی و مولفه های آن در گروه های مورد مقایسه تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین یافته ها نشان داد که بین فراخنای حافظه در دو گروه ها تفاوت معناداری وجود دارد. به طور کلی میانگین عملکرد شناختی افراد دو زبانه از گروه افراد تک زبانه بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    . مطابق یافته های پژوهش، فعالیت های ذهنی از جمله یادگیری زبان دوم تاثیر مثبتی بر عملکرد شناختی دارد و می تواند باعث کاهش بیماری آلزایمر در افراد دو زبانه یا چند زبانه شود چراکه یادگیری زبان، منجر به رشد مهارت های زبانی می شود که نتیجه آن افزایش اطلاعات عمومی و عملکرد مغزی است و دو زبانگی منجر به ارتباط معنایی قوی تری با محیط پیرامون می شود. مواجهه با دو زبان به مقایسه ویژگی های نحوی و گرامری متفاوتی خواهد شد که به درک بیشتری از محیط می انجامد. گسترش زبان آموزی در سالهای جوانی و کودکی و استفاده مکرر از آن در کشور می تواند برنامه مقابله ای خوبی جهت پیشگری از الزایمر در جمعیت سالمندی باشد

    کلیدواژگان: .چند زبانگی، عملکرد شناختی، سالمندان، تک زبانه، دو زبانه، فرآیندهای ذهنی
  • سمیه کریمی، محسن گل پرور*، اصغر آقایی صفحات 55-66
    مقدمه

    سالمندی همراه با امید به زندگی، زمینه ساز ارتقاء بهزیستی و کیفیت زندگی در سالمندان است. به همین جهت، این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان وجودگرای معنویت محور و آموزش مدل سالمندی سالم بر امید به زندگی در سالمندان انجام شد.

    روش کار

    مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری سالمندان ساکن در مراکز نگهداری سالمندان در شهر اصفهان در بهار 1401، و گروه نمونه 58  نفر از این سالمندان بودند که به صورت هدفمند انتخاب و سپس به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (گروه کنترل و گروه درمان وجودگرای معنویت محور هر گروه 20 نفر و گروه آموزش سالمندی سالم 18) گمارده شدند. درمان وجودگرای معنویت محور و آموزش الگوی سالمندی سالم هر یک طی 12 جلسه 90 دقیقه ای اجرا و گروه کنترل درمان و آموزشی دریافت ننمود. داده ها از طریق فرم اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه امید به زندگی جمع آوری و با روش های تحلیل خی دو، تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS نسخه 26  تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل در متغیرهای سن، جنسیت، تحصیلات، تعداد فرزندان، ابتلا به بیماری جسمی و وضعیت تاهل با یکدیگر دارای تفاوت معنادار نیستند (05/0<P). همچنین یافته ها نشان داد که فقط آموزش مدل سالمندی سالم بر ارتقاء امید به زندگی در سالمندان اثربخش است (01/0>P) و درمان وجود گرای معنویت محور بر افزایش این متغیر دارای اثربخشی معناداری نیست (05/0<P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش، مدل آموزش سالمندی سالم به عنوان رویکردی موثر می تواند در مراکز نگهداری و آموزش سالمندان برای افزایش امید به زندگی در سالمندان، که نقش زیادی در ارتقاء کیفیت آنها ایفا می کند، مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: امید، خدمات سلامتی برای سالمندان، سالمند
  • منصور بیرامی، لیلا آژیده* صفحات 67-75
    مقدمه

    بی علاقگی شایع ترین علامت رفتاری درآلزایمراست که در اکثر بیماران رخ می دهد و در رفتارهایی مانند کاهش شروع، تداوم ضعیف، عدم علاقه، مشارکت اجتماعی کم، پاسخ عاطفی کم رنگ ظاهر می شود و علیرغم شیوع آن درآلزایمر و تاثیر جدی آن بر خانواده ها، هنوز به خوبی درک نشده است.  بنابراین هدف پژوهش حاضر، مقایسه میزان بی علاقگی در بیماران مبتلا به آلزایمر خفیف، متوسط وشدید بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع علی-مقایسه ای بود.  جامعه پژوهش حاضر تمامی بیماران مبتلا به آلزایمر در مراکز درمانی آلزایمر در شهر تبریز در سال 1401بود.  حجم نمونه با توجه به هدف پژوهش 90 نفر در نظر گرفته شد و با توجه ملاک های ورود برای هر گروه (خفیف، متوسط وشدید) 30  نفر تعیین شد.  روش نمونه گیری غیرتصادفی و از نوع در دسترس بود. برای جمع آوری داده ها از مقیاس بی علاقگی ابعادی راداکوویک و آبراهام(27) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس تک متغیره به وسیله نرم افزار SPSS ورژن 23 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هر سه نوع زیرمقیاس بی علاقگی(اجرایی، هیجانی و ابتکار رفتاری/ شناختی) در مرحله شدید و پیشرفته بیماری در مقایسه با مراحل خفیف و متوسط بیشتر بود. در گروه آلزایمر شدید زیرمقیاس بی علاقگی اجرایی(537/121 F= ، 001/0 P=)، هیجانی(761/140 F= ، 001/0 P=) و ابتکار رفتاری/شناختی(362/124 F= ، 001/0 P=)  از دو گروه خفیف و متوسط متفاوت بود. به عبارت دیگر، گروه مبتلا به آلزایمر شدید در مقایسه با دو گروه دیگر میزان بی علاقگی بیشتری را تجربه می کند و به نظر می رسد هر چه میزان شدت آلزایمر بیشتر باشد میزان بی علاقگی نیز بیشتر خواهد بود.

    نتیجه گیری

    بی علاقگی با پیشرفت بیماری آلزایمر وتسریع نقایص شناختی افزایش می یابد.  این یافته ها نشان می دهد که بی علاقگی نشانگر رفتاری نوع "بد خیم آلزایمر"است و با مشکلات رفتاری شدیدتر و پیشرفت سریعتر نقص های شناختی، عملکردی و عاطفی همراه است.

    کلیدواژگان: آلزایمر، بی علاقگی، دمانس
  • علیرضا هاشمی بازرگانی، مریم نیک صولت، ملیحه صبور، محسن واحدی، مرجان حقی، ژاله زندیه* صفحات 76-84
    مقدمه

    سندرم آسیب پذیری و کیفیت پایین خواب از مشکلات شایع دوران سالمندی میباشند که می توانند تاثیر به سزایی در کیفیت زندگی سالمندان داشته باشند. لذا این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین سندرم آسیب پذیری و کیفیت خواب در سالمندان مقیم جامعه انجام گردید.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی- مقطعی می‌باشد. معیار ورود به این پژوهش شامل افراد 70 ساله و بالاتر با امضای رضایت نامه کتبی بود. تعداد 140 سالمند با نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از سه پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، کیفیت خواب پیتزبورگ و پرسشنامه آسیب پذیری فراید استفاده شد. تجزیه تحلیل آماری با نرم افزار SPSS و با آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد همبستگی معنادار و مثبتی بین سندرم آسیب پذیری با کیفیت خواب در سالمندان وجود داشت (26/0= r و 002/0= P). همچنین مشخص شد که بین سندرم آسیب پذیری با پلی فارمسی؛ تاخیر در به خواب رفتن؛ مدت زمان کل خواب؛ کارایی و کفایت خواب؛ میزان داروهای خواب آور مصرفی و عملکرد نامناسب در طول روز ناشی از بی خوابی در سالمندان رابطه مثبت و معنادار وجود داشت (05/0˂p). اما نتایج نشان داد که ارتباط معنی داری بین سندرم آسیب پذیری با کیفیت ذهنی خواب در سالمندان وجود نداشت (052/0=P).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده رابطه بین آسیب پذیری و کیفیت خواب در سالمندان بود. لذا با توجه به این ارتباط نزدیک، کیفیت خواب سالمندان آسیب پذیر باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سالمندی، کیفیت خواب، سندرم آسیب پذیری
|
  • Ali Jafarian Yazdi, Fatemeh Pashaee Sabet, Pouya Farokhnezhad Afshar* Pages 1-8
    Introduction

    One of the expected consequences of population aging is the increased prevalence of frailty. Various factors can affect the quality of life and frailty is probably one of them. Therefore, the present study was conducted with the aim of determining the relationship between frailty and quality of life in hospitalized old patients.

    Method

    This is a cross-sectional descriptive study conducted on 120 old patients hospitalized in selected hospitals of Iran University of Medical Sciences who were included in the study using convenience methods. Data were collected through a Tilburg Frailty Index (TFI) and a 12-item quality of life questionnaire (SF-12). The data were analyzed with independent t-tests, analysis of variance, and Pearson's correlation coefficient using SPSS v.22.

    Results

    64.2% of the old patients were men. The average age of the participants was 68.3 ± 8.11 years in the study. 62.5% of participants were frail. Quality of life had a negative and significant correlation with frailty (r= -0.72, P<0.001).

    Conclusion

    According to the findings, most of the old patients in the study were frail. Frailty had an inverse relationship with the quality of life, which means that with the increase of frailty, the quality of life decreases, and therefore, investigating and trying to reduce it can improve the quality of life of old patients.

    Keywords: Aged, Qulity of life, Frailty
  • Bahareh Payvar, Mostafa Motamedi Heravi, Mehrdad Rohaninasab, Mohammad Siavoshi* Pages 9-19
    Background

    Self-medication is one of the serious health problems in different communities and its risk is much higher in the elderly. The aim of this study was to determine the prevalence of self-medication in the elderly and its related factors in Quchan city, 2019.

    Method

    The current research is a cross-sectional descriptive study, the samples of which were 570 elderly people of Qochan city. The participants of the study were selected using random cluster sampling. Research data were collected by a researcher-made questionnaire. Data were analyzed in SPSS version 19 by independent t-test and ANOVA.

    Results

    The mean age of the elderly was 69.1± 8.1 years. The prevalence of self-medication among the elderly was 94.4%. There was a significant association between the variables of gender, level of education and occupation and self-medication (P <0.001). Factors such as the high cost of doctor visits and medications, the belief that disease is not important, the satisfaction of previous self-medication, the belief that herbal medicines and traditional treatments are safe, were the main factors of self-medication.

    Conclusion

    The findings of this study showed that self-medication is highly prevalent among Iranian elderly, and providing awareness about the dangers of self-medication seems essential.

    Keywords: Self-medication, the elderly, prevalence, Iran
  • Javad Vakili, Ramin Amirsasan, Kaveh Baturak* Pages 20-32
    Introduction

    Vitamin D deficiency and increased lipid profile are risk factors in old age. The aim of this study was to determine the effect of eight weeks of high intensity interval training (HIIT) on serum levels of vitamin D, lipid profile of elderly men.

    Methods

    Twenty elderly men aged 60-75 years were randomly divided into two groups, including aerobic exercise (n=10) and control (n=10). The aerobic exercise program was performed for eight weeks and three days a week. Blood samples are taken at rest 48 hours before the start of training and 48 hours after the last training session. Dependent t-test and analysis of covariance were used for intragroup and intergroup comparison. All statistical analyzes were performed by SPSS version 24 software at a significance level of 0.05.

    Results

    Vitamin D levels (21.88±3.06 before training to 25.3±1.34 after training, P=0.000) and HDL (53.6±8.9 before training, 57.9±10.01 After the training, P = 0.016) in the HIIT group had a significant increase compared to the control group (P ≤ 0.05), but LDL levels (116±23.5 before the training, 101.6±16.8 after the training), P=0.014) and triglyceride (162±29.6 before training, 143±10.07 after training, P=0.000) had a significant decrease compared to the control group (P≤0.05).

    Conclusion

    based on the findings; In order to increase the serum levels of vitamin D and modify and adjust the lipid profile of serum vitamin D in elderly men, it is useful to use high intensity interval training (HIIT).

    Keywords: Elderly, High IntensityInterval Training, Lipids, Vitamin D
  • Sanaz Mohamadi, Kian Nourozi Tabrizi, Farahnaz Mohammadi Shahbolaghi*, Mehdi Nourozi Pages 33-45
    Introduction

    Surgery is very sensitive in the elderly and more important than the surgery itself is the quality of its recovery, which is very important in determining its predictors in geriatric nursing. The aim of this study was to determine the quality of recovery after surgery and its predictors in the elderly undergoing surgery at Imam Hossein Hospital in Tehran in 1400.

    Materials and Methods

    The present study was a descriptive-analytical study in which the research community consisted of the elderly candidates for surgery at Imam Hossein Hospital in Tehran in the first half of 1400. 250 eligible elderly were included in the study through available sampling and for data collection, the elderly demographic information questionnaire and the 40-item QOR questionnaire were used. Data were analyzed using SPSS software version 20 using descriptive and inferential statistical tests.

    Results

    Most of the elderly participants were male, married, illiterate and with a mean age of 67.94±7.05 years. 88.4% had a history of previous hospitalization and 64.8% had a history of previous surgery. 72% had at least one underlying disease, the most common disease being diabetes (36%). The mean score of the total quality of recovery was 104.39 ±18.16 (Moderate). Among the dimensions, physical independence with a score of 2.84 was the highest and emotional status with a score of 2.29 and pain with a score of 2.61 received the lowest score of 5. Multiple linear regressions showed that age, number of surgeries, delirium, marital status, housing status, cohabitation status, education and type of surgery are the most important factors affecting the quality of postoperative recovery.

    Conclusion

    It is very important to pay attention to the quality of recovery after surgery, especially in the elderly. Maintaining and improving the status quo in the present study by focusing on the predictive factors obtained can be helpful.

    Keywords: quality of recovery, surgery, elderly
  • Fariba Tabe bordbar *, Fatemeh sadat Shafiee Pages 46-54
    Introduction

    The aim of this research was to investigate the effect of multilingualism on Alzheimer's patients' cognitive function.

    Methods

    The present research is practical considering goals, retrospective considering time and belongs to casual-comparative studies considering data collection method; which have been collected with field research approach. The statistical population consisted of Alzheimer's patients (monolingual, bilingual) who were living in nursing homes or centers working with keeping of Alzheimer's patients in Shiraz (2018), among them a sample of 90 people were selected including 60 Alzheimer's patients (monolingual, bilingual) and 30 normal people as the control group. The participants' age ranged from 45 to 75 years. Sampling was based on available random. Measuring instruments of the research were psychological status questionnaire, the MMSE test and the Working Memory Digit Backward Test which were spread among the sample population.

    Results

    In order to analyze the data, based on the research questions and hypotheses, descriptive statistics analyses were used such as mean and min/max standard deviation. Also, in inferential level, single-variable variance test was used. Results of the data analyses showed that there is a significant difference between cognitive function and its components in three groups of the study. Also, the findings indicated that there is a significant difference between all groups regarding working memory.

    Conclusions

    Generally, the mean for the normal people is higher than the mean for the bilingual Alzheimer's patients, and the mean for the bilingual Alzheimer's patients is higher than the mean for the monolingual Alzheimer's patients. Mental activities have positive effect on Alzheimer's disease. Including, learning second language can reduce Alzheimer's disease in bilingual or multilingual people

    Keywords: Multilingualism, Cognitive Function, Alzheimer's, Amnesia, Mental processes
  • Somayeh Karimi, Mohsen Golparvar*, Asghar Aghaei Pages 55-66
    Introuduction 

    Aging along with hope to life, is the basis for improving the well-being and quality of life in the elderly people. Therefore, the aim of this research was to comparing of the effectiveness of spirituality based existentialism therapy and healthy aging training model on hope to life of elderly people.

    Methods

    The study was a semi-experimental type with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population were the elderly people living in elderly care centers in Isfahan city in the spring of 2022, and the sample group was 58 of these elderly people who were purposefully selected and then randomly assigned into two experimental groups and one control group (The control group and the spirituality-based existential therapy group have 20 people in each group and the healthy aging training group has 18 people). Each of the spirituality-based existential therapy and healthy aging training model was carried out in 12 sessions of 90 minutes. Data were collected through the demographic information form and the hope to life scale and were analyzed by the methods of chi-square analysis, covariance analysis and Bonferroni post hoc test in SPSS version 26 software.

    Results

    Findings of the research have demonstrated that the experimental and control groups did not have significant differences with each other in the variables of age, gender, education, number of children, physical illness and marital status (P>0.05). Also, the findings indicated that only the healthy aging training model is effective in improving hope to life in the elderly (P<0.01) and the spirituality based existentialism therapy does not have a significant effect on increasing this variable (P>0.05).  

    Conclusion

    It is concluded that, the healthy aging traing model as an effective approach can be used in care and education centers for the aging people to increase the hope of life, which plays a important role in improving their quality of life.

    Keywords: Hope, Health Services for the Aged, Aged
  • Mansoor Beyrami, Leila Azhideh * Pages 67-75
    Introduction

     Apathy is the most common behavioral symptom in Alzheimer's disease, which occurs in most patients and appears in behaviors such as reduced onset, poor persistence, lack of interest, low social participation, weak emotional response, and despite its prevalence in Alzheimer's disease and its serious impact on families, is not yet well understood. Therefore, the aim of the present study was to compare the level of apathy in patients with mild, moderate and severe Alzheimer's disease.

    Methods

     The current research was descriptive and causal-comparative. The population of the current study was all Alzheimer's patients in Alzheimer's treatment centers in Tabriz city in 2022 years. According to the purpose of the research, the sample size was 90 people, and according to the entry criteria, 30 people were determined for each group (mild, moderate and severe). The sampling method was non-random and Convenience Sampling. Radakovic and Abraham's dimensional apathy scale (27) was used to collect data. To analyze the data, univariate analysis of variance was used using SPSS version 23 software.

    Results

     The results showed that all three types of apathy subscales (executive, emotional and behavioral/cognitive initiative) were higher in the severe and advanced stages of the disease compared to the mild and moderate stages. In severe Alzheimer's group, executive apathy subscale (F=121/537, P=0.001), emotional (F=140/761, P=0.001) and behavioral/cognitive initiative (F=124/362, P=0.001) P=0) was different from the mild and moderate groups. In other words, the group with severe Alzheimer's experiences more apathy compared to the other two groups, and it seems that the more severe the Alzheimer's is, the greater the apathy.

    Conclusions

     Apathy increases with the progress of Alzheimer's disease and acceleration of cognitive deficits. These findings show that apathy is a behavioral marker of "malignant Alzheimer's" and is associated with more severe behavioral problems and faster progression of cognitive, functional and emotional deficits.

    Keywords: Alzheimer, Apathy, Dementia
  • Alireza Hashemi-Bazargani, Maryam Niksolat, Maliheh Saboor, Mohsen Vahedi, Marjan Haghi, Zhaleh Zandieh * Pages 76-84
    Introduction

    Frailty syndrome and low quality of sleep are common problems in the elderly that can have a significant effect on their quality of life. Therefore, this study was conducted with the aim of determining the relationship between frailty syndrome and sleep quality in the community dwelling elderly.

    Methods

    This is a descriptive analytical-cross-sectional study. The inclusion criteria in this study was people 70 years old and older with written consent. 140 elderly people were selected by available sampling method. The data collection tool was a standard questionnaire that used three demographic questionnaires, Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire and Freud Vulnerability Questionnaire. Statistical analysis was done with SPSS software through Spearman's correlation coefficient tests.

    Results

    The results indicated that there was a significant and positive correlation between frailty and sleep quality in the elderly (correlation coefficient= 0.260, significance level= 0.002). It was also found a significant and positive correlation between Frailty and poly-pharmacy, Sleep latency, Total sleep time, Sleep efficiency and adequacy, the amount of sleep medications and poor performance during the day due to insomnia in the elderly (sig≤0.05). However, the results showed that there is no correlation between frailty and objective quality of sleep in the elderly (sig = 0.522).

    Conclusion

    Results of the present study showed the relationship between frailty and sleep quality in the elderly. Therefore, due to this close relationship, the sleep quality of the frail elderly should be taken into consideration.

    Keywords: Aged, Sleep Disorders, Sleep Quality, Frailty